Wednesday, September 12, 2018

Makaroni Bakar ala ChicMakcik

Makaroni Bakar Makchic style

Makaroni bakar Makchic

Sempena long weekend  dan  suami balik kampung ,  dapat lah makcik meluangkan masa dengan laptop sekejap.

Hari ini makcik nak rekodkan resepi Makaroni Bakar kegemaran anak-anak makcik. Sepanjang mereka membesar macam-macam versi makaroni bakar makcik dah cuba tapi
versi ini yang paling laku sekali.

Tak ingat pulak dari mana makcik belajar resepi asal tapi yang pastinya resepi ini sudah dibuat penambahbaikan  sesuai dengan  kesukaan anak-anak .

elbow makaroni, mozzarella,tomato,bawang holland, sosej, daging, rempah, herbs




Bahan-bahan

Makaroni elbow 500mg
Minyak Zaitun 
Garam
Bawang Holland 1 biji
Bawang putih 4 ulas
Serbuk rempah kari daging 3 sudu teh ( SUDU TEH )

Daging cincang Ramly 400mg ( keluarkan awal dari freezer )
Sosej 4 batang
Tomato 1 biji (chop)
Cendawan butang 5 biji (optional) 

Sos cili 3 sudu besar /sudu sup
Sos tomato 3 sudu besar 
Sos tiram 3 sudu besar

Tepung jagung 1-3 sudu (jika perlu) 
Telur Omega 7biji
Oregano, Thyme, Basil
Keju Mozzarella secukupnya

Resepi ini tak italiano sangat. Sudah dimelayukan.

Dulu makcik tak percaya sedap kalau bubuh rempah daging sedikit sebab tak mahu makaroni rasa macam makan kari bakar, tapi sebenarnya rempah kari tu mengurangkan hanyir bau daging dan bagi makaroni tu kurang rasa muak.

Pasal tu bila makan rasa tak puas-puas kot !!
Untuk resepi ini makcik tak blender halus bawang dan tomato, kasi chop2 sahaja supaya ada texture sikit. Bawang yang digunakan adalah bawang Holland yang tak merah tu. Tak tahu kenapa tapi bawang omputeh ni kalau masak western-western memang sangat manis dan sedap.

Makcik tidak bertanggungjawab atas apa-apa kenaikan berat badan yang mungkin berlaku lepas makan makaroni ni tau , haha.


Cara-Cara :


Masak makaroni selama 15 minit ( masa untuk memasak pasta ni kena tengok kat paket pasta ye. Berubah-rubah ikut jenama pasta.  Masa dalam air menggelegak bersama sedikit garam dan minyak.
masak makaroni mengikut masa yang tertera di bungkusan makaroni


Bawang Holland dan bawang putih dikupas dan  dichop kasar .

Cincang bawang Holland dan bawang putih dalam chopper


Panaskan 1/2 cawan ( 100ml) minyak dalam periuk dan tumiskan bawang cincang tadi.


Tumis bawang sampai masak dan wangi


Bila bawang dan layu dan wangi (api jangan besar, supaya bawang tak hangit) , masukkan serbuk rempah kari daging 3 sudu teh/sudu kecik  dan tambahkan sedikit air supaya bawang dan rempah masak sebati.

Tambahkan rempah kari daging sebanyak 3 sudu
Masak dengan api kecil  sampai pecah minyak. Kita masak pakai minyak ngam2 sahaja ye.

Jangan bagi berlinang-linangan macam sambal tumis. Nanti makan makaroni berlemuihh bibir, tak syiok.




Setelah pecah minyak , masuk kan daging cincang dan masak hingga daging jadi perang. kalau nak daging tu lembut dan rasa daging sebati dengan minyak dan bawang, tambah lah sikit air dan masak lama sikit. Kalau tengah menggelabah nak masak cepat, boleh  je teruskan dengan langkah selanjutnya.


Leraikan ketul-ketul daging dan sebatikan dengan bawang

















Setelah daging masak lembut bolehlah masuk tomato cincang.









Pastu dah boleh masukkan sosej hiris

Jangan guna banyak-banyak sosej tau. Processed food. 
Untuk 500mg makaroni , makcik boh 4 batang untuk bagi flavour sosej pada daging dan makaroni.


Sosej ini memang budak-budak sukakan rasa dia. Pilih jenama yang kandungan lemak dia tak tinggi.





                        Seterusnya tambahkan sos-sos tomato, cili dan sos tiram,

Note , guna sudu besar tau.


Dah sebati sos , masukan  herba kering ( basil,thyme, oregano). Baru-baru ni masa merayau dalam hypermarket terjumpa Italian Herbs dah siap dalam botol. Lagi senang ! Sume dah ada dalam sebotol. Makcik main curah je. Wangi . Ni  ikut selera masing-masing lah. Klu takut bau kuat sangat bubuh sikit dulu. 





        Kacau rata dan bila dah sebati bolehlah masuk makaroni yang telah dimasak tadi.  
          
Time ni cuba rasa sikit makaroni ysng dah bersalut daging, sosej bagai tu. Sedap?  Kalau kurang garam masa ni tambahkan sedikit garam.

Makcik suka simpan chilli flakes yang dapat kalau beli pizza. Untuk resepi ni makcik tambah 2 paket chilli flakes untuk sikit pedas tapi tak pedas , haha.



Sediakan loyang atau kaserol yang nak digunakan.  Lengser dengan minyak zaiton.


Adunan 500mg makaroni ni boleh dapat 2 kaserol Corelle besar. Makcik pakai 1 kaserol besar dan  1 kecik. Bakinya makcik simpan dalam tupperware dan bekukan dalam freezer .  

Pukul telur , perasakan dengan 1/2 sudu garam,  boh sedikit ground black pepper kalau suka.

Masuk sebahagian makaroni siap gaul tadi ke dalam kaserol ,  curahkan rata telur ke atas layer tu dan tambah satu layer makaroni lagi .  Slicekan mozzarella dan atur atas makaroni.




Bakar dalam oven selama 30minit

   Bakor dalam oven at 175 darjah Celsius selama 30-35 minit.

   
Makaroni bakar Makchic




SIAP !!!





     Tunggu sejuk sikit dan bole lah di hidangkan .  








Kalau suka resepi ni , sila SUBSCRIBE  supaya tak ketinggalan resepi-resepi akan datang. Muahh !!














     


No comments:

Trip Mesir Pt 4 : Kom Ombo

Trip Mesir Pt 4 : Cerita Buaya, Tiang serta Perigi di Kom Ombo Aduiihh susah betul nak cari masa nak update blog. Dalam seminggu ...